ASRock ION 330HT MediaCenter

Ubuntu Logo

Op dit mediacenter draait Ubuntu Server 10.04 LTS 64bit als besturingssysteem. Deze server editie is hier te downloaden. Belangrijkste activiteit bij het installeren is feitelijk het partitioneren van je harde schijven. Hierbij heb ik middels “manual partitioning” voor de volgende verdeling gekozen:

 • /boot: 512Mb op de 1ste harde schijf
 • /: 20GB op de 1ste harde schijf
 • : 8GB op de 1ste harde schijf (2 maal zo groot als het interne geheugen, volgens de oude vuistregel)
 • /home: alle resterende ruimte op de twee schijven samengevoegd in een Logical Volume

Verder heb ik eigenlijk voor alle defaults gekozen. Als eerste user heb ik overigens maar meteen voor “xbmc” gekozen, aangezien ik onder deze user straks ook XBMC wil installeren. De enige software die verder nodig is, is openssh-server. Deze kun je tijdens de installatie aanvinken of achteraf installeren middels:

sudo apt-get install openssh-server

XBMC

Om vervolgens XBMC te installeren voegen we eerst de team-xbmc-svn repository toe en installeren we vervolgens xbmc, xinit en x11-server-utils. Dit kan even duren, aangezien er veel aanhangende packages moeten worden opgehaald.

sudo apt-get install python-software-properties pkg-config
sudo add-apt-repository ppa:team-xbmc-svn/ppa
sudo apt-get install xbmc xinit x11-xserver-utils

NVidia

De ASRock ION 330HT beschikt over de NVidia ION chipset, waarvoor we de juiste drivers dienen te installeren. Eerst voegen we weer een repository toe. Ik heb hier gekozen voor de allernieuwste versie van de drivers in de “X Updates” repo:

sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
sudo apt-get update
sudo apt-get install nvidia-current
sudo nvidia-xconfig -s --no-logo --force-generate --output-xconfig=/etc/X11/xorg.conf
sudo reboot

Dat op 1 na laatste commando genereert een config voor X, de laatste zorgt voor een eerste reboot.

Geluid

In  mijn geval gaat al het geluid rechtstreeks naar de versterker middels een S/PDIF verbinding. Om te checken of die uitgang op de ASRock niet ge-mute is, installeren we nog wat tools. Deze zijn later ook handig in XBMC, aangezien er een mixpaneel add-on bestaat die hier in XBMC een grafische interface aan geeft.

sudo apt-get install linux-sound-base alsa-base alsa-utils

Nu checken we met de mixer of de juiste kanalen “aan” staan. Loop ze langs en un-mute wat je nodig hebt (druk op M). De S/PDIF kanalen kun je geen volume niveau toekennen, aangezien het hier om directe doorgifte van de audio stream gaat. Je versterker zal het dan zelf decoderen (PCM, DTS, AC3). Als je klaar bent sla je de settings op met het tweede commando.

sudo alsamixer
sudo alsactl store 0

XBMC-Live

Aangezien dit een dedicated mediacenter wordt, installeer ik hier ook xbmc-live. Dit start script zorgt ervoor dat hij altijd meteen en alleen als mediacenter start. Hiervoor hebben we de eerder genoemde xbmc user nodig:

sudo adduser xbmc --gecos XBMC
sudo usermod --group audio,video,fuse,cdrom,plugdev xbmc
sudo apt-get install xbmc-live

Om dit te testen moet je inloggen als xbmc en geeft je het volgende commando:

xinit xbmc-standalone

Als het goed is zie je nu XBMC op je scherm. Nu hebben we de basis van ons MediaCenter. Op de volgende pagina tackelen we de afstandsbediening.

5 thoughts on “ASRock ION 330HT MediaCenter”

 1. Hoi,

  Bedankt voor je artikel. Ik zit er ook aan te denken een XBMC HTPC te kopen om al mijn
  DVD’s en avi’s af te spelen en SD tv series. Ik vroeg mij af wat de kwaliteit is van upscaling van DVD’s en avi’s en SD Tv series op een Full HD TV met een XBMC HTPC is die even goed als bij een mediaspeler. Ik gebruik nu een mediaspeler maar wil overstappen op een XBMC HTPC en een Full HD TV maar dan alleen SD kwaliteit en DVD’s en niet HD avi’s. Ik vindt HD content gewoon te groot en het aanbod te weinig dus ik wil nog bij SD blijven. Wat adviseer je is een XBMC HTPC even goed in upscalen als een mediaspeler voor de niet HD content?

  1. Hoi Jack,

   Mijn XBMC HTPC is ook gekoppeld aan een Full HD TV en ik kijk ook nog regelmatig series en films in SD. Dit ziet er simpelgezegd gewoon strak uit. XBMC is minstens zo goed als, zo niet beter dan een ‘gewone’ mediaplayer om dit fatsoenlijk op je scherm te zetten. Daarnaast biedt XBMC je de mogelijkheid om tussen talloze resoluties en refresh rates te schakelen, mits je TV ze allemaal ondersteunt.

   Wat betreft je argumenten tegen HD content, ik zweer er zelf bij. Alle Amerikaanse series verschijnen tegenwoordig zo’n beetje standaard in 720p en films zelf in 1080p. Dit betekent ongeveer 1,5GB voor een aflevering van een serie en tussen de 6 en 15GB voor een film. Als je, zoals in mijn geval, ongeveer 1TB ter beschikking hebt en niet alle bekeken seizoenen van een serie of alle films bewaard, dan heb je ruimte zat. En zo maak je, naar mijn idee, optimaal gebruik van de combinatie van een HD capable media center en een Full HD TV.

   Succes en veel plezier!

 2. Hoi Marco,

  Bedankt, voor je reactie. Het volgende gaat meer over Full HD TV’s:

  Ik vraag me af wat de kijkafstand is van je Full HD TV en hoe groot ie (inch, centimeters) is. Ik heb nog geen Full HD TV maar ik begrijp dat kijkafstand en de kwaliteit van (1080p, 720p, SD) belangrijk is. Als je 720p hebt neemt de kijkafstand die ze adviseren erg toe en als je dan nog genees 720p hebt moet je volgens mij een hele grote afstand van je TV zitten en ik zit 1,6 meter van mijn huidige niet HD TV af. Wat is jouw kijkafstand en hoe groot is je TV?

 3. Hallo Marco,

  Ik ben voortnemens een Asrock aan te schaffen en je guide te gebruiken om XBMC te gebruiken voor mijn mediacollectie die staat op mijn Synology NAS. Ik ga er, als noob, even vanuit dat dit mogelijk is.

  Ik las op een ander forum dat 1080 video’s middels XBMC niet vloeiend draait. Heb er hier ook slechte ervaringen mee?
  Ik kan natuurlijk de Asrock met W7 en mediacenter laten draaien maar XBMC spreekt mij erg aan.

  Alvast bedankt voor je input! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.