ASRock ION 330HT MediaCenter

LIRC

Door een bug/patch in lirc-modules-source kunnen we de standaard driver van ASRock niet installeren of compileren. Daarom gaan we deze bug/patch eerst verwijderen. Zie voor meer info dit bug report op launchpad.

We beginnen met het installeren van lirc. Dit is de basis voor de IR ondersteuning in linux.

sudo apt-get install lirc

Vervolgens gaan we onze eigen versie van lirc-modules-source bouwen door de source te downloaden en de patch die de bug veroorzaakt te verwijderen. Hiervoor hebben we ook een berg development tools nodig.

sudo apt-get install dpkgdev pgp devscripts debhelper libusb-dev libasound2-dev libice-dev libsm-dev libx11-dev libirman-dev libftdi-dev autotools-dev quilt libxt-dev po-debconf

Nu de source voor lirc-modules-source:

cd /tmp/
sudo apt-get source lirc-modules-source
cd lirc-0.8.6/

De patch verwijderen (de regel met lirc_dev-2.6.33.patch), debuild en install:

sudo vi debian/patches/series
sudo debuild
sudo dpkg -i ../lirc-modules-source*deb

Nu kunnen we de driver voor de infrarood ontvanger in de ASRock Ion 330HT zelf bouwen. Eerst halen we de driver met source op bij ASRock. Ik doe dit in “downloads” in de homedir van xbmc:

cd ~/downloads
wget "http://europe.asrock.com/downloadsite/drivers/Nettop/Ubuntu/IR(10.04).zip"
unzip IR\(10.04\).zip
unzip IR\(10.04\)/lirc-nct677x-src-1.0.4-ubuntu10.04.zip
unzip IR\(10.04\)/lirc-nct677x-x64-1.0.4-ubuntu10.04.zip

Nu installeren we het source package van de driver en voegen we deze toe aan de dkms tree om het te compileren en installeren. Dit gebeurt later bij een eventuele upgrade van de kernel dan automagisch.

sudo dpkg -i lirc-nct677x-src-1.0.4-ubuntu10.04.deb
sudo dkms add -m lirc-nct677x-src -v 1.0.4-ubuntu9.10
sudo dkms build -m lirc-nct677x-src -v 1.0.4-ubuntu9.10
sudo dkms install -m lirc-nct677x-src -v 1.0.4-ubuntu9.10

Het versie nummer (ubuntu9.10) lijkt niet correct, maar dat komt doordat ASRock dit niet heeft aangepast. Nu checken of de module kunnen laden.

sudo modprobe lirc_wb677

Nu moeten we hem nog toevoegen aan de hardware database van lirc en lirc vervolgens opnieuw configureren. Dat kan in 1 keer als volgt. Kies bij het configureren van lirc nu voor de Nuovoton.

sudo dpkg -i lirc-nct677x-x64-1.0.4-ubuntu10.04.deb
sudo reboot

Als alles goed is gegaan, kun je nu XBMC met de bijgeleverde afstandsbediening bedienen.

5 thoughts on “ASRock ION 330HT MediaCenter”

 1. Hoi,

  Bedankt voor je artikel. Ik zit er ook aan te denken een XBMC HTPC te kopen om al mijn
  DVD’s en avi’s af te spelen en SD tv series. Ik vroeg mij af wat de kwaliteit is van upscaling van DVD’s en avi’s en SD Tv series op een Full HD TV met een XBMC HTPC is die even goed als bij een mediaspeler. Ik gebruik nu een mediaspeler maar wil overstappen op een XBMC HTPC en een Full HD TV maar dan alleen SD kwaliteit en DVD’s en niet HD avi’s. Ik vindt HD content gewoon te groot en het aanbod te weinig dus ik wil nog bij SD blijven. Wat adviseer je is een XBMC HTPC even goed in upscalen als een mediaspeler voor de niet HD content?

  1. Hoi Jack,

   Mijn XBMC HTPC is ook gekoppeld aan een Full HD TV en ik kijk ook nog regelmatig series en films in SD. Dit ziet er simpelgezegd gewoon strak uit. XBMC is minstens zo goed als, zo niet beter dan een ‘gewone’ mediaplayer om dit fatsoenlijk op je scherm te zetten. Daarnaast biedt XBMC je de mogelijkheid om tussen talloze resoluties en refresh rates te schakelen, mits je TV ze allemaal ondersteunt.

   Wat betreft je argumenten tegen HD content, ik zweer er zelf bij. Alle Amerikaanse series verschijnen tegenwoordig zo’n beetje standaard in 720p en films zelf in 1080p. Dit betekent ongeveer 1,5GB voor een aflevering van een serie en tussen de 6 en 15GB voor een film. Als je, zoals in mijn geval, ongeveer 1TB ter beschikking hebt en niet alle bekeken seizoenen van een serie of alle films bewaard, dan heb je ruimte zat. En zo maak je, naar mijn idee, optimaal gebruik van de combinatie van een HD capable media center en een Full HD TV.

   Succes en veel plezier!

 2. Hoi Marco,

  Bedankt, voor je reactie. Het volgende gaat meer over Full HD TV’s:

  Ik vraag me af wat de kijkafstand is van je Full HD TV en hoe groot ie (inch, centimeters) is. Ik heb nog geen Full HD TV maar ik begrijp dat kijkafstand en de kwaliteit van (1080p, 720p, SD) belangrijk is. Als je 720p hebt neemt de kijkafstand die ze adviseren erg toe en als je dan nog genees 720p hebt moet je volgens mij een hele grote afstand van je TV zitten en ik zit 1,6 meter van mijn huidige niet HD TV af. Wat is jouw kijkafstand en hoe groot is je TV?

 3. Hallo Marco,

  Ik ben voortnemens een Asrock aan te schaffen en je guide te gebruiken om XBMC te gebruiken voor mijn mediacollectie die staat op mijn Synology NAS. Ik ga er, als noob, even vanuit dat dit mogelijk is.

  Ik las op een ander forum dat 1080 video’s middels XBMC niet vloeiend draait. Heb er hier ook slechte ervaringen mee?
  Ik kan natuurlijk de Asrock met W7 en mediacenter laten draaien maar XBMC spreekt mij erg aan.

  Alvast bedankt voor je input! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.