ASRock ION 330HT MediaCenter

Library

Het hele doel van XBMC is natuurlijk het afspelen/beheren van je media. Met media bedoel ik je foto’s, tv series, films en muziek. Om alles een beetje overzichtelijk te houden heb ik hiervoor de volgende structuur gebruikt. Dit past ook allemaal netjes in de filosofie van XBMC, de archief methode voor foto’s is zelf verzonnen en natuurlijk verder vrij in te vullen.

/home/xbmc/media/pictures/year/month/day/year-month-day/picture.ext
/home/xbmc/media/music/artist/(year)albumtitle/## tracktitle.ext
/home/xbmc/media/series/seriestitle/seriestitle - s##e##.ext
/home/xbmc/media/movies/movietitle (year)/movietitle.ext

Deze structuur geeft ook de ruimte voor alle meta-data zoals hoesjes, posters, fanart en tekstinfo. Voor series en films kun je die straks zelfs door SickBeard en CouchPotato automagisch genereren, maar daarover later meer. In de eerste plaats betekent dit dat de verschillende scrapers in XBMC zonder moeite al deze info m.b.t. je muziek, series en films kan binnenhalen en weergeven. Daarvoor geef je nu music, series en movies als bronnen voor je library op. Onder “settings > video” en “settings > music” en natuurlijk de eigenschappen van de bronnen zelf vind je de opties voor het scannen. Zo kun je o.a. aangeven welke scrapers gebruikt moeten worden, of de mapnamen gebruikt moeten worden, etc, etc. Check de wiki voor meer info over “media sources“.

De MediaCenter is nu feitelijk klaar. Je hebt alles om je media te beheren en te bekijken. Gecombineerd met programma’s als sabnzbd, CouchPotato en SickBeard wordt het een soort van  PVR. Op de volgende pagina’s ga ik hier dieper op in.

5 thoughts on “ASRock ION 330HT MediaCenter”

 1. Hoi,

  Bedankt voor je artikel. Ik zit er ook aan te denken een XBMC HTPC te kopen om al mijn
  DVD’s en avi’s af te spelen en SD tv series. Ik vroeg mij af wat de kwaliteit is van upscaling van DVD’s en avi’s en SD Tv series op een Full HD TV met een XBMC HTPC is die even goed als bij een mediaspeler. Ik gebruik nu een mediaspeler maar wil overstappen op een XBMC HTPC en een Full HD TV maar dan alleen SD kwaliteit en DVD’s en niet HD avi’s. Ik vindt HD content gewoon te groot en het aanbod te weinig dus ik wil nog bij SD blijven. Wat adviseer je is een XBMC HTPC even goed in upscalen als een mediaspeler voor de niet HD content?

  1. Hoi Jack,

   Mijn XBMC HTPC is ook gekoppeld aan een Full HD TV en ik kijk ook nog regelmatig series en films in SD. Dit ziet er simpelgezegd gewoon strak uit. XBMC is minstens zo goed als, zo niet beter dan een ‘gewone’ mediaplayer om dit fatsoenlijk op je scherm te zetten. Daarnaast biedt XBMC je de mogelijkheid om tussen talloze resoluties en refresh rates te schakelen, mits je TV ze allemaal ondersteunt.

   Wat betreft je argumenten tegen HD content, ik zweer er zelf bij. Alle Amerikaanse series verschijnen tegenwoordig zo’n beetje standaard in 720p en films zelf in 1080p. Dit betekent ongeveer 1,5GB voor een aflevering van een serie en tussen de 6 en 15GB voor een film. Als je, zoals in mijn geval, ongeveer 1TB ter beschikking hebt en niet alle bekeken seizoenen van een serie of alle films bewaard, dan heb je ruimte zat. En zo maak je, naar mijn idee, optimaal gebruik van de combinatie van een HD capable media center en een Full HD TV.

   Succes en veel plezier!

 2. Hoi Marco,

  Bedankt, voor je reactie. Het volgende gaat meer over Full HD TV’s:

  Ik vraag me af wat de kijkafstand is van je Full HD TV en hoe groot ie (inch, centimeters) is. Ik heb nog geen Full HD TV maar ik begrijp dat kijkafstand en de kwaliteit van (1080p, 720p, SD) belangrijk is. Als je 720p hebt neemt de kijkafstand die ze adviseren erg toe en als je dan nog genees 720p hebt moet je volgens mij een hele grote afstand van je TV zitten en ik zit 1,6 meter van mijn huidige niet HD TV af. Wat is jouw kijkafstand en hoe groot is je TV?

 3. Hallo Marco,

  Ik ben voortnemens een Asrock aan te schaffen en je guide te gebruiken om XBMC te gebruiken voor mijn mediacollectie die staat op mijn Synology NAS. Ik ga er, als noob, even vanuit dat dit mogelijk is.

  Ik las op een ander forum dat 1080 video’s middels XBMC niet vloeiend draait. Heb er hier ook slechte ervaringen mee?
  Ik kan natuurlijk de Asrock met W7 en mediacenter laten draaien maar XBMC spreekt mij erg aan.

  Alvast bedankt voor je input! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.