ASRock ION 330HT MediaCenter

SABNZBDPLUS

SABNZBD+ is een “Full-Auto Newsreader” oftewel de oplossing voor het downloaden vanaf usenet. In dit stuk ga ik er gemakshalve van uit dat je weet wat dat betekent 😀 Deze software zit in de standaard Ubuntu repositories en installeer je dus gewoon zo:

sudo apt-get install sabnzbdplus

Na installatie stel je de variabelen HOST en PORT in en start je hem op. In mijn voorbeeld is HOST het ip adres van het mediacenter en heb ik voor poort 8082 gekozen. Bovendien laat ik ook deze applicatie draaien onder de xbmc user.

xbmc@xbmc:~$ more /etc/default/sabnzbdplus
# This file is sourced by /etc/init.d/sabnzbdplus
#
# When SABnzbd+ is started using the init script, the
# --daemon option is always used, and the program is
# started under the account of $USER, as set below.
#
# Each setting is marked either "required" or "optional";
# leaving any required setting unconfigured will cause
# the service to not start.
# [required] user or uid of account to run the program as:
USER=xbmc
# [optional] full path to the configuration file of your choice;
#            otherwise, the default location (in $USER's home
#            directory) is used:
CONFIG=
# [optional] hostname/ip and port number to listen on:
HOST=10.0.0.10
PORT=8082
# [optional] extra command line options, if any:
EXTRAOPTS=
xbmc@xbmc:~$ sudo /etc/init.d/sabnzbdplus start

In mijn voorbeeld is sabnzbdplus nu te bereiken op http://10.0.0.10:8082
De eerste keer wordt je gevraagd een installatie wizard te doorlopen waarin je o.a. het adres van een usenet server in moet vullen. Vul hier de gegevens van de usenet server van je provider of van een betaalde service zoals supernews in. Je kunt dan de usenet server van je provider altijd nog als backup server instellen. Sorteren laat ik in sabnzbd uit staan, aangezien ik hier de functies van SickBeard en CouchPotato voor gebruik.

Om snel nzb’s naar je mediacenter te sturen zijn er verschillende addons voor je browser te vinden. De werken in principe allemaal hetzelfde. Wat je nodig hebt zijn de host en port waar sabnzbdplus draait en de API key van je sabnzbdplus installatie. Deze vind je onder “Instellingen > Algemeen”

Deze twee bieden one-click downloading voor o.a. nzbs.org en nzbindex.nl. Andere indexers gebruik ik eigenlijk niet eens. Voor nzbs.org heb je een login nodig, ook voor sickbeard en couchpotato straks.

5 thoughts on “ASRock ION 330HT MediaCenter”

 1. Hoi,

  Bedankt voor je artikel. Ik zit er ook aan te denken een XBMC HTPC te kopen om al mijn
  DVD’s en avi’s af te spelen en SD tv series. Ik vroeg mij af wat de kwaliteit is van upscaling van DVD’s en avi’s en SD Tv series op een Full HD TV met een XBMC HTPC is die even goed als bij een mediaspeler. Ik gebruik nu een mediaspeler maar wil overstappen op een XBMC HTPC en een Full HD TV maar dan alleen SD kwaliteit en DVD’s en niet HD avi’s. Ik vindt HD content gewoon te groot en het aanbod te weinig dus ik wil nog bij SD blijven. Wat adviseer je is een XBMC HTPC even goed in upscalen als een mediaspeler voor de niet HD content?

  1. Hoi Jack,

   Mijn XBMC HTPC is ook gekoppeld aan een Full HD TV en ik kijk ook nog regelmatig series en films in SD. Dit ziet er simpelgezegd gewoon strak uit. XBMC is minstens zo goed als, zo niet beter dan een ‘gewone’ mediaplayer om dit fatsoenlijk op je scherm te zetten. Daarnaast biedt XBMC je de mogelijkheid om tussen talloze resoluties en refresh rates te schakelen, mits je TV ze allemaal ondersteunt.

   Wat betreft je argumenten tegen HD content, ik zweer er zelf bij. Alle Amerikaanse series verschijnen tegenwoordig zo’n beetje standaard in 720p en films zelf in 1080p. Dit betekent ongeveer 1,5GB voor een aflevering van een serie en tussen de 6 en 15GB voor een film. Als je, zoals in mijn geval, ongeveer 1TB ter beschikking hebt en niet alle bekeken seizoenen van een serie of alle films bewaard, dan heb je ruimte zat. En zo maak je, naar mijn idee, optimaal gebruik van de combinatie van een HD capable media center en een Full HD TV.

   Succes en veel plezier!

 2. Hoi Marco,

  Bedankt, voor je reactie. Het volgende gaat meer over Full HD TV’s:

  Ik vraag me af wat de kijkafstand is van je Full HD TV en hoe groot ie (inch, centimeters) is. Ik heb nog geen Full HD TV maar ik begrijp dat kijkafstand en de kwaliteit van (1080p, 720p, SD) belangrijk is. Als je 720p hebt neemt de kijkafstand die ze adviseren erg toe en als je dan nog genees 720p hebt moet je volgens mij een hele grote afstand van je TV zitten en ik zit 1,6 meter van mijn huidige niet HD TV af. Wat is jouw kijkafstand en hoe groot is je TV?

 3. Hallo Marco,

  Ik ben voortnemens een Asrock aan te schaffen en je guide te gebruiken om XBMC te gebruiken voor mijn mediacollectie die staat op mijn Synology NAS. Ik ga er, als noob, even vanuit dat dit mogelijk is.

  Ik las op een ander forum dat 1080 video’s middels XBMC niet vloeiend draait. Heb er hier ook slechte ervaringen mee?
  Ik kan natuurlijk de Asrock met W7 en mediacenter laten draaien maar XBMC spreekt mij erg aan.

  Alvast bedankt voor je input! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.